Moeilijke vlekken verwijderen van jouw houten vloer? Zo doe je dat

vlekken houten vloer

Het is een akelige ontdekking: een flinke vlek op jouw prachtige houten vloer. Op een superprominente plek, natuurlijk: precies waar je hem de hele dag perfect kunt zien. Echt zo ontzettend zonde! Heb je alle huis-tuin-en-keuken-middeltjes al geprobeerd, en sta je met je schuurmachine in de aanslag om de hele vloer dan maar opnieuw te doen? Wacht dan nog even! Misschien heb je iets aan onze tips. Zo gaan wij de hardnekkigste vlekken op houten vloeren te lijf!

Gebruik een professionele reiniger

Alle ‘oma weet raad’-tips zijn natuurlijk top, maar er bestaan nu eenmaal vlekken waar zelfs de slimste combinaties van huismiddeltjes niet tegen opgewassen zijn. Onze tip? Gebruik een reiniger van een bedrijf dat zich specialiseert in het onderhoud van houten vloeren. Die begrijpen wat het hout nodig heeft bij iedere vlek, en tasten je vloer niet onnodig aan in het schoonmaakproces. Wij bijvoorbeeld erg fan van de schoonmaakproducten van Rubio Monocoat, één van de grootste namen van Europa als het gaat om vloeronderhoud.

1) Vetvlekken

Vetvlekken zijn echt een plaag op houten oppervlakken. Je let even niet op en hup, daar laten gemorste chips of een spetterend gourmetstel zomaar donkere vetspatten achter op jouw mooie vloer. En die er weer uit krijgen is nog lang niet eenvoudig! Als je er op tijd bij bent, kun je de vetvlek nog verwijderen met een milde reiniger voor hij diep in je hout dringt. Maar ontdek je hem pas later, dan moet je grover geschut inzetten om de vlek weer helemaal te verwijderen.

Gelukkig hebben onze vrienden van Rubio Monocoat speciaal voor dit soort vlekken een unieke reiniger, waarmee je het gemorste vet eenvoudig weer aan het hout onttrekt.

> Rubio Monocoat Grease Remover

2) Watervlekken (of andere kalkvlekken)

Ook het schoonste water kan de lelijkste vlekken achterlaten op jouw houten vloer. Gewoon kraanwater bevat namelijk kalk, en dat blijft maar wat graag achter in het hout van je vloer. Een gemorst drankje, of een paar spatten water uit de gootsteen of een radiator: er is niet veel nodig om kalkvlekken te doen ontstaan. Je herkent deze vlekken aan hun wit uitgeslagen kleur. Hoe krijg je dit type vlekken weg?

Ook hiervoor kun je op Rubio Monocoat bouwen. Hun speciale reiniger lost de kalk in de vlek op, waardoor het hout zijn originele kleur terugkrijgt.

> Rubio Monocoat Limespot Remover

3) Andere moeilijke vlekken

Heb je andere vlekken in je houten vloer waar je maar niet vanaf komt, en zijn ze donkerblauw tot zwart van kleur? Dan is de kans groot dat het looizuur in je hout de boosdoener is. Als het looizuur in vochtige omstandigheden in aanraking komt met ijzer, dan kunnen er blauw-zwarte vlekken ontstaan. Die stalen bloempot, of dat blikje drinken kunnen dus onder de verkeerde omstandigheden zorgen voor vervelende vlekken! Ook menselijke zuren als urine of braaksel kunnen een soortgelijk effect geven. En voor ongelukjes met huisdieren geldt helaas hetzelfde.

Ook voor dit soort vlekken kan je op een speciale reiniger van Rubio Monocoat vertrouwen. Deze pakt de verkleuring aan en herstelt het hout tot het weer zijn oorspronkelijke kleur heeft.

> Rubio Monocoat Tannin Remover

Vlekken voortaan voorkomen

Ben je eindelijk verlost van die ene vlek? Dan wil je natuurlijk voorkomen dat er nieuwe bij komen. Je vloer beschermen begint uiteraard bij het aanbrengen van een goede olie- of laklaag, maar er zijn ook andere kleine dingen die je kunt doen om nieuwe vlekken op je vloer te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Schoonloopmatten bij de voor- en achterdeur
  • Vieze schoenen bij de voordeur laten
  • Schotels of borden onder vazen en bloempotten zetten
  • Eet- en drinkbakjes van huisdieren niet rechtstreeks op de vloer
  • Gemorste vloeistoffen direct verwijderen

Het juiste product tegen iedere vlek

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het bestrijden van vlekken? Of wil je graag advies over hoe je jouw houten vloer het beste kunt beschermen? Dan is er maar één adres voor jou, en dat is Vloeronderhoudswinkel. In deze overzichtelijke webshop vind je niet alleen een compleet assortiment onderhoudsmiddelen voor jouw houten vloer, je leest er volop handige tips over het dagelijks onderhoud ervan! En heb je vragen? Dan staat hun team specialisten altijd voor je klaar.

Vloeronderhoudswinkel is dé one-stop-shop voor jouw houten vloer!

Aanbevolen artikelen