Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan!

houten vloer onderhouden

Het onderhouden van je houten vloer is niet langer iets dat alleen uitgevoerd kan worden door een professional. Je kunt het namelijk ook zelf! Hoe? Wij leggen het je in het kort uit, zodat jij jouw houten vloer kunt onderhouden, waardoor deze er weer als nieuw uitziet en weer jaren mee kan.

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

Allereerst moet er gekeken worden wat voor onderhoud nodig is. Is de vloer slechts een beetje vies? Dan volstaat het dagelijks onderhoud waarschijnlijk (het stofzuigen en dweilen van de vloer) We noemen dit dagelijks onderhoud, maar in principe kan dit eens per week of eens per twee week uitgevoerd worden. Periodiek onderhoud is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer weer terug te laten keren in een mooiere staat. Maar als je te maken hebt met beschadigingen, verweringen of gebruikssporen, kun je het beste gaan voor renovatie: het schuren en opnieuw lakken of oliën van je houten vloer.

Werkwijze

Gezien je informatie aan het inwinnen bent op het internet, gaan we ervan uit dat je niet wilt weten hoe je het dagelijkse onderhoud uitvoert, maar dat jouw vloer toe is aan een periodieke onderhoudsbeurt of misschien zelfs renovatie.

Periodiek onderhoud

Voor periodiek onderhoud geldt altijd dat je eerst het dagelijkse onderhoud uit moet voeren. Daarna kun je het periodieke onderhoud uitvoeren. Hoe dit eruitziet, verschilt per vloer. Hieronder gaan we ze langs.

Renovatie

Is de vloer verweerd of beschadigd of vertoont de vloer gebruikssporen? Dan is renovatie nodig:

  1. Begin met het dagelijkse onderhoud om ervoor te zorgen dat de vloer stof- en vuilvrij is.
  2. Schuur vervolgens de gehele houten vloer. Begin met een groffe korrel en werk in verschillende schuurgangen naar een fijne korrel toe om het mooiste resultaat te behalen.
  3. Breng tot slot een nieuwe lak- of olielaag aan en laat de vloer goed drogen.

Wat heb je nodig?

Het dagelijkse onderhoud kun je uitvoeren met een stofzuiger, dweil en/of veger, maar voor het periodieke onderhoud en voor de renovatie heb je de juiste specifieke producten nodig. Denk hierbij aan de schuurmiddelen of aan de verschillende reinigers en oliën of lakken.

Wij raden je hierbij aan om al je producten van hetzelfde merk te kopen. Dus reinig je de vloer met een intensieve reiniger van een bepaald merk? Koop dan je onderhoudsolie of polisher ook van dat merk. Zo weet je zeker dat de producten goed op elkaar reageren.

Vloeronderhoudswinkel

Je kunt je houten vloer prima zelf onderhouden, zolang je weet waar je mee bezig bent én de juiste producten gebruikt. Gelukkig kun je die tegenwoordig eenvoudig online vinden, vaak met volledige tekst en uitleg. Vind bijvoorbeeld de schuurmiddelen, oliën en lakken die jij nodig hebt bij Vloeronderhoudswinkel.

Aanbevolen artikelen